Virtuele Maagband

Uncategorized

Iemand vestigde mijn aandacht op een artikel dat vorig jaar in een vooraanstaande landelijke krant werd gepubliceerd. Het ging allemaal over een vrouw met overgewicht die 8 stenen verloor door een virtuele maagband onder hypnose te laten aanbrengen. Wat een succesverhaal voor hypnotherapie! Of is het? virtuele maagband

Mensen worden zich steeds meer bewust van de virtuele maagband. Cliënten vragen steeds vaker naar virtuele maagbandbehandeling in plaats van hypnotherapie om af te vallen. Ze doen dit in de overtuiging dat hun probleem kan worden opgelost door één sessie hypnotherapie en dat er geen verdere inspanning van hun kant vereist is. Ze geloven, of hopen, dat de virtuele maagband een toverstaf is die hun gewichtsprobleem gewoon zal doen verdwijnen. Was het maar zo simpel.

Ze zeggen, nietwaar, dat er niet zoiets bestaat als slechte publiciteit. Ik heb nooit geloofd dat dat waar is. Verhalen die het succes van hypnotherapie verkondigen, zijn altijd welkom, maar alleen als ze geloofwaardig zijn.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik best bereid ben te geloven dat de vrouw in het artikel inderdaad veel is afgevallen. Maar het artikel maakt vrij duidelijk dat dit niet werd bereikt door alleen virtuele maagband-suggesties, maar door het soort radicale vloeistof-door-naar-vaste stof dieet aan te nemen dat zou worden aangenomen door iemand die een echte maagband had. Het artikel zegt ook dat ze tien sessies hypnotherapie heeft gehad en dat de behandelingskosten £ 270 waren. Ik heb echter de website van de behandelaar in kwestie bekeken. Hij vraagt ​​£ 270 voor drie sessies, niet voor tien. Met andere woorden, zijn vergoedingen zijn £ 90 per sessie. Als de vrouw tien sessies had, zou dat haar £ 900 kosten. Als je naar enkele commentaren van lezers op het artikel kijkt, zul je zien dat de meest recente opmerking de spijker op zijn kop slaat. De vrouw viel af omdat ze een radicaal dieet volgde, niet vanwege een virtuele “toverstaf”. En als ze terugkeert naar een “normaal” dieet, hoe lang blijft het gewicht dan weg? Waarschijnlijk niet erg lang.

Hoe zouden deze behandelingen moeten werken? Hypnose kan het lichaam verbazingwekkende dingen laten doen. Operaties kunnen worden uitgevoerd met alleen hypnose als verdovingsmiddel. Het is goed denkbaar dat iemand onder hypnose het gevoel krijgt dat er een operatie is uitgevoerd en dat er een maagband is aangebracht. Maar als de hypnose wordt beëindigd, blijft de cliënt niet achter met een maag die op de een of andere manier door hypnose is gekrompen. Ze kunnen te horen krijgen dat ze het gevoel zullen hebben dat er een maagband is aangebracht. Maar hoe weten ze hoe dat voelt als ze de operatie nooit hebben ondergaan?

In wezen wordt de cliënt dus verteld dat zijn maag niet meer zo groot is als vroeger. Het is mogelijk dat een zeer suggestieve cliënt die suggestie accepteert en afvallen. Maar hoe? Door je plotseling ziek te voelen als er “te veel” voedsel is gegeten? Door voor de keuze te staan ​​tussen ziekte en ongemak aan de ene kant en honger aan de andere kant? Maar mensen die voldoende suggestief zijn om zo’n suggestie te accepteren, zijn ook ideale onderwerpen van conventionele hypnotherapie-behandelingen voor gewichtsverlies. Voor zulke mensen is de uitgebreide hoax van een niet-bestaande chirurgische ingreep eenvoudigweg niet vereist.

Toen ik voor het eerst hoorde over virtuele maagbandbehandelingen, wist ik dat ik dergelijke behandelingen nooit zou aanbieden, omdat niets dat is gebaseerd op een totale leugen ooit effectief kan zijn op de lange termijn. De werkelijkheid zal altijd winnen.

Voor zover ik weet, zijn virtuele maagbandbehandelingen niet wetenschappelijk onderzocht of getest. Ik heb geen melding gemaakt van virtuele maagbandbehandelingen in wetenschappelijke publicaties zoals Contemporary Hypnosis of het European Journal of Clinical Hypnosis. Er kunnen daarom gevaren in de behandeling zitten die nog niet aan het licht zijn gekomen. Toch vermoed ik dat het grootste probleem louter ondoeltreffendheid is. Verschillende van mijn eigen cliënten hebben virtuele maagbandbehandelingen ondergaan en vonden dat deze zowel erg duur als totaal ineffectief waren.

Aan het eind van de dag zijn er geen toverstokjes. Er is één manier, en slechts één manier, om permanent en blijvend gewichtsverlies te bereiken – door blijvende veranderingen aan te brengen in het dieet en / of het trainingsregime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *