Wat is het CBR?

nieuws

Leren auto rijden is erg handig. Gelukkig is het in Nederland mogelijk voor iedereen vanaf de leeftijd van 16,5 jaar om autorijlessen te nemen. Maar wil jij je rijbewijs halen in Delft, dan heb je altijd te maken met een partij die bepaald of jij je rijbewijs mag halen: het CBR.

Maar wat is het CBR precies? Wat doen ze allemaal en hoe hebben ze invloed op het behalen van jouw rijbewijs? In deze blog leggen we het voor je uit.

Het CBR

De volledige naam van het CBR is Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. De taak van het CBR is het beoordelen van de rijvaardigheid en de medische geschiktheid van bestuurders. Dit houdt in dat het CBR bekijkt of jij, als bestuurder in opleiding, bekwaam genoeg bent om je rijbewijs te mogen halen. Hierbij kijken ze naar je vaardigheden als bestuurder maar ook naar medische geschiktheid om een voertuig te kunnen besturen. Heb jij zodanige medische klachten dat autorijden lastig wordt, dan bepaald het CBR voor jou of je wel of geen rijbewijs kan halen. Of wat er voor nodig is om het rijbewijs wel te halen.

Het CBR is een instantie dat zich bezig houdt met rijbewijzen van alle voertuigen in Nederland. Van scooters tot vrachtwagens. Je zult als bestuurder van een voertuig dus altijd te maken krijgen met het CBR.

Je rijbewijs halen bij het CBR

Ja, ook afrijden doe je bij het CBR. Dit doe je niet bij je huidige rij-instructeur. Hiervoor wordt een onafhankelijke rij-instructeur van het CBR voor ingezet. Wanneer je gaat afrijden voor je autorijbewijs zal deze instructeur met je meerijden in de auto om je vaardigheden te bepalen. Zijn deze goed genoeg en neem je veilig deel aan het verkeer? Dan is de kans groot dat de instructeur bepaald dat jij je rijbewijs mag halen. Zijn er toch nog een aantal punten die beter kunnen? Dan zul je helaas nogmaals moeten afrijden.

Het CBR bepaald bij elke type voertuig of de bestuurder geschikt genoeg is om het voertuig te kunnen besturen.

Theorie halen

Naast afrijden bij het CBR zul je ook je theorie-examen bij het CBR moeten afleggen. Ook dit is onderdeel van het behalen van je auto, scooter, vrachtwagen en motorrijbewijs. Deze theorietoetsen staan er om bekend dat niet iedereen ze in één keer haalt. Onderschat ze niet en leer goed genoeg om deze toets te halen. Je zult namelijk eerst je theorie moeten behalen voordat je in de praktijk mag afrijden. Houdt hier rekening mee.

Conclusie

Het CBR is dus een overheidsinstantie die er voor zorgt dat jij je rijbewijs in Nederland kunt gaan behalen. Ze beperken zich hier niet alleen voor auto’s, maar gaan ook over het behalen van je motor-, vrachtwagen- en scooterrijbewijs. Wil jij je rijbewijs halen? Dan zul je zowel je theorie examen als je praktijk examen bij het CBR moeten afleggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.